Siri Serial Pesawat Tentera ASAS-USAAS-USAAC-USAAF-USAF – 1908 hingga Kini

Translation

Pada 1 Ogos 1907, Bahagian Penerbangan Aeronautik Corp Sinyal Angkatan Tentera Amerika Syarikat telah ditubuhkan, dan Angkatan Tentera Amerika Syarikat membeli pesawat pertama yang lebih berat daripada udara, Wright Model A, pada tahun 1908. Ia telah memperuntukkan nombor siri 1. Pesawat Tentera Darat tambahan telah diberikan nombor bersiri mengikut urutan pembelian mereka. Malangnya, rekod awal dari zaman sekarang agak tidak lengkap, dan terdapat banyak jurang dan konflik. Untuk menambah kekeliruan, ia sering berlaku bahawa pada masa pesawat telah dibina semula, ia telah diberikan nombor bersiri baru. Sesetengah pesawat dari tempoh ini (contohnya DH-4 “Liberty Plane”) diketahui telah membawa sekurang-kurangnya empat nombor bersiri semasa kerjaya mereka. Selepas beberapa ketika, blok nombor bersiri tertentu diperkenalkan – blok 200 dikhaskan untuk kapal laut, blok 40000 untuk pesawat eksperimen, dan blok 94000 untuk prototaip dan pesawat udara di bawah penilaian.

Divisi Aeronautical Tentera yang baru diubah namanya menjadi Tentera Udara Amerika Syarikat (USAAS) pada 14 Mei 1918. Skim nombor bersiri berturut-turut berterusan hingga akhir Tahun Fiskal AS (FY) 1921 (iaitu 30 Jun 1921). Pada masa itu, angka-angka telah mencapai 69592, ditambah blok khas 1919-1921 percubaan eksperimen dalam julat 94022/94112.

Bermula pada 1 Julai 1921 (awal TK 1922) sistem nombor siri baru diterima pakai berdasarkan perolehan dalam setiap Tahun Fiskal. Setiap nombor siri kini terdiri daripada nombor asas yang bersamaan dengan dua digit terakhir FY di mana wang telah diperuntukkan untuk menghasilkan pesawat itu, dan nombor urutan menunjukkan urutan berurutan di mana pesawat tertentu diperintahkan dalam FY tertentu itu. Contohnya, kapal terbang 22-1 adalah pesawat pertama yang diperintahkan pada TK 1922, 23-1 adalah contoh pertama yang diperintahkan dalam FY 1923, dan lain-lain. Sistem ini masih digunakan hari ini.

Adalah penting untuk mengiktiraf bahawa nombor bersiri mencerminkan Tahun Fiskal di mana perintah pesawat itu diletakkan, BUKAN tahun di mana ia dihantar. Pada masa kini, perbezaan antara masa pesanan ditempatkan dan masa pesawat sebenarnya disampaikan boleh menjadi seperti beberapa tahun.

Pada 2 Julai 1926, Perkhidmatan Angkatan Udara telah ditukar nama kepada Angkatan Udara Tentera Udara Amerika Syarikat (USAAC). Pada 20 Jun 1941, USAAC ditukar nama kepada Tentera Udara Amerika Syarikat (USAAF). Pada 18 September 1947, Angkatan Tentera Udara Amerika Syarikat dipecah dari Angkatan Darat AS dan menjadi perkhidmatan berasingan, Tentera Udara Amerika Syarikat. Sepanjang semua perubahan sistem siri fiskal tahun sebelumnya tidak berubah.

Pada tahun 1947, pada masa yang sama bahawa USAF telah dibentuk secara rasmi, peraturan DoD 5304.9003 diisytiharkan yang memerlukan nombor urutan kini mempunyai sekurang-kurangnya 3 digit. Ini bermakna siri tahun fiskal dengan nombor urutan individu kurang daripada 100 diisi dengan sifar untuk membawa mereka sehingga 3 digit panjang. Jadi 48-1 ditulis sebagai 48-001 dalam dokumentasi rasmi. Nombor urutan melebihi 9999 ditulis dengan 5 digit. Pada tahun 1958, bilangan digit minimum dalam nombor urutan telah dinaikkan kepada empat, supaya siri pesawat 1958 bermula pada 58-0001.

Pinjaman-Pinjaman

Berikutan laluan Akta Lend-Sewa pada tahun 1941, nombor siri USAAF telah diperuntukkan kepada pesawat buatan AS yang bertujuan untuk berkhidmat dengan pasukan udara Allied semasa Perang Dunia Kedua. Ini dilakukan dengan ketat untuk tujuan pentadbiran, walaupun pesawat ini tidak pernah ditujukan untuk perkhidmatan USAAF. Kemudian, semasa Perang Dingin, pesawat yang dibekalkan kepada sekutu AS di bawah Program Bantuan Mutual atau Program Bantuan Pertahanan Bersama telah diberikan nombor siri USAF untuk tujuan penyimpanan rekod, walaupun mereka tidak pernah berkhidmat dengan USAF.

Tidak semua pesawat yang berkhidmat dengan Tentera Udara AS telah mengeluarkan nombor siri USAAF. Contoh-contoh terkenal ialah pesawat-pesawat yang diperoleh di luar negara oleh Tentera Amerika Syarikat semasa Perang Dunia Kedua. Dalam kebanyakan kes, mereka beroperasi di bawah jawatan dan siri asing mereka. Sebagai contoh, Spitfires yang diperoleh di UK di bawah “Reverse Lend-Lease” telah dikendalikan di bawah jawatan British mereka dan nombor siri British mereka. Di samping itu, beberapa pesawat buatan AS yang diperintahkan oleh Britain sebelum Lend-Lease tetapi kemudiannya kagum kepada perkhidmatan USAAF masih mengekalkan siri-siri Angkatan Udara Diraja mereka.

Pesawat dibina semula

Kadangkala, pesawat USAF diperbuat semula secara meluas untuk membawa mereka ke taraf moden atau memenuhi sepenuhnya peranan baru yang mereka tidak direka pada asalnya. Dalam kebanyakan kes, pesawat-pesawat ini disusun semula dengan nombor-nombor baru yang berkaitan dengan tahun pembuatan semula mereka. Walau bagaimanapun, peraturan ini tidak selalu diikuti – pengubahsuaian agak menakutkan yang dikenakan ke atas beberapa pesawat C-135 yang tidak menghasilkan nombor siri baru.

Pesawat yang diwarisi dari Angkatan Laut

Tentera Laut Amerika Syarikat dan Kor Marin AS mempunyai skim penomboran bersiri yang sama sekali berbeza, berdasarkan angka progresif berangka yang diperuntukkan oleh Biro Aeronautik. Kadang-kadang, pesawat dipindahkan dari Angkatan Laut ke USAF. Jika pemindahan dijangkakan kekal, biasanya pesawat yang dipindahkan diberikan nombor siri USAF. Selalunya, siri-siri USAF yang ditransfer pesawat Angkatan Laut ini dimasukkan dalam urutan nombor biasa, tetapi kadang-kadang siri-siri USAF yang baru ini dibina secara retroaktif menambah bilangan tambahan pada penghujung blok nombor urutan untuk tahun fiskal di mana mereka pada asalnya diperintahkan oleh Tentera Laut. Pesawat yang hanya dipindahkan buat sementara waktu ke USAF dari Tentera Laut biasanya mengekalkan nombor siri Tentera Laut mereka walaupun dicat di tanda ASF, tetapi kadang-kadang berlaku bahawa pesawat yang dipinjamkan oleh Tentera Laut ditugaskan siri baru USAF. Malangnya, sistem itu tidak selalu konsisten.

Pengecualian kepada Peraturan

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, tugasan nombor siri USAF tidak selalunya berada dalam urutan berangka ketat dalam FY. Selain itu, sesebuah pesawat kadang kala disenaraikan dalam blok FY yang diberikan apabila ia benar-benar diperintahkan dalam FY yang berbeza. Ini paling kerap dilakukan atas sebab-sebab kemudahan khas. Sebagai contoh, siri-siri “Air Force One” VC-137 (62-6000 dan 72-7000) mungkin menunjukkan bahawa mereka telah diperintahkan sepuluh tahun berasingan, sedangkan perbezaan sebenar hanya tujuh tahun. Presiden VC-25 telah diperintahkan pada TK 1986 di bawah siri 86-8800 dan 86-8900, tetapi angka-angka ini telah diubah menjadi 82-8000 dan 92-9000 dengan perintah khas untuk membuat siri berikut dua VC-137C sebelumnya. Apabila sesetengah pesawat awam telah dibeli oleh USAF, sama ada dengan pembelian atau penyitaan, nombor siri kadangkala ditugaskan keluar dari urutan, dengan nombor mereka sengaja dipilih untuk menyamai nombor pendaftaran awam mereka. Pada masa yang lain, peruntukan nombor siri dilakukan atas sebab-sebab kerahsiaan, untuk menyembunyikan kewujudan pesawat diklasifikasikan dari mata prying. Contohnya, nombor siri F-117s pada mulanya ditugaskan dalam urutan berangka yang ketat, tetapi mereka ditaburkan di antara beberapa tahun fiskal yang berbeza. Dalam kes lain, nombor siri (contohnya nombor bersiri untuk pejuang F-22 Raptor baru) diperoleh daripada nombor pembinaan pengeluar dan bukannya dari urutan yang diarahkan. Satu lagi contoh yang aneh adalah A-1 Skyraiders yang diperolehi dari Angkatan Laut untuk digunakan di Vietnam – mereka mempunyai nombor siri USAF yang dibina dengan mengambil nombor siri Tentera Laut pesawat (Nombor Biro) dan prefix di hadapannya nombor fiskal di mana pesawat telah dipesan oleh Tentera Laut. Contohnya Navy A-1E Skyraider BuNo 132890 menjadi 52-132890 pada gulung USAF.

Peluru berpandu dan Drones

Semasa tahun 1950-an dan 1960-an, adalah amalan biasa untuk memasukkan pesawat peluru berpandu dan pesawat tanpa pemandu dalam kumpulan nombor siri USAF. Akibatnya, tidak selalu mungkin untuk menentukan jumlah pesawat yang dipesan oleh USAF hanya dengan melihat julat bilangan siri.

Angkatan Tentera

Berikutan pecahan dari USAF dari Angkatan Darat Amerika Syarikat, Angkatan Tentera terus menggunakan sistem nombor siri yang sama untuk pesawatnya, dengan siri-siri pesawat Angkatan Tentera dan Angkatan Udara digabungkan dalam urutan FY yang sama. Bermula pada TA 1967, Tentera Darat mula menggunakan siri bermula pada 15000 untuk setiap FY, jadi pesawat Tentera biasanya boleh dibezakan dari pesawat USAF oleh nombor bersiri tinggi mereka. Di samping itu, sekiranya pesawat helikopter Tentera mempunyai nombor bersiri dengan kurang daripada 4 digit, nol tambahan ditambahkan untuk memasukkan nombor keluar ke 5 digit. Pada TK 1971, Angkatan Tentera telah melancarkan siri siri baru untuk helikopter mereka, yang bermula pada 20000 dan terus berturut-turut sejak itu. Dalam setiap FY, nombor Tentera AS jauh lebih tinggi daripada jumlah USAF yang mungkin akan diperoleh, jadi tidak banyak bahaya apa-apa pertindihan.

Paparan Nombor Serial pada Pesawat

Menjelang 1914, apabila Angkatan Tentera pertama mula memperoleh pesawat bermesin traktor, nombor siri rasmi mula dicat dalam angka blok besar di kedua-dua belah fiuslaj atau di kemudi. Nombor-nombor ini begitu besar sehingga mereka dapat dilihat dengan mudah dan dikenali dari jarak yang jauh. Pada masa kemasukan Amerika ke dalam Perang Dunia Pertama, bilangan besar disimpan di fiuslaj dan kadang-kadang ditambah ke bahagian atas jalur kemudi putih. Pada awal 1918, huruf “SC” (untuk “Isyarat Kor”) sering ditambah sebagai awalan kepada nombor siri yang dipaparkan. Apabila Perkhidmatan Angkatan Udara diwujudkan pada bulan Mei 1918, surat-surat SC digantikan oleh “AS”. (untuk “Perkhidmatan Udara”). Pada bulan Julai 1926, Angkatan Udara Tentera telah dinamakan semula Angkatan Udara Angkatan Tentera, dan awalan nombor siri menjadi AC untuk “Air Corps”. Walau bagaimanapun, huruf awalan ini bukan sebahagian daripada nombor siri rasmi, dan akhirnya jatuh pada tahun 1932.

Menjelang akhir tahun 1924, nombor siri fiuslaj mula semakin kecil, sehingga mereka menjadi standard pada angka empat inci di setiap sisi fiuslaj. Pada tahun 1926, kata-kata “Tentera AS” sering ditambah ke nombor fuselage, dan pada tahun 1928 nama pengeluar dan tentera juga ditambah ke paparan, tetapi ini tidak selalu dilakukan.

Blok data badan tiga baris telah dikurangkan saiznya kepada watak satu inci pada tahun 1932 dan diletakkan di sebelah kiri badan pesawat berhampiran kokpit. Ini dikenali sebagai Blok Data Teknikal (TDB). Blok data bukan sahaja memaparkan nombor bersiri penuh, tetapi juga jenis model yang tepat dan kadang-kadang pangkalan pesawat udara atau cawangan tentera yang mana ia berfungsi. TDB akhirnya menjadi satu-satunya tempat di dalam pesawat di mana nombor siri itu sebenarnya dipaparkan. Seringkali benar bahawa satu-satunya jenis pengenalan yang ditunjukkan adalah satu unit dan kod pengenalan asas yang dipaparkan di kedua-dua belah fiuslaj atau di sirip. Ini menjadikan sukar untuk mengenal pasti nombor siri sebenar pesawat, yang membawa kepada banyak kekeliruan.

Blok Data Teknikal masih digunakan hari ini, walaupun kini dikenali sebagai Legend Data Data Pesawat, dan pada awal 1990-an ia dikurangkan saiznya kepada huruf hanya 1/2 inci tinggi dan berpindah ke kedudukan baru di dekat bekas pembakaran bahan api. TO 1-1-4 menyatakan bahawa Blok Data Teknikal boleh sama ada di sisi fiuslaj atau berdekatan dengan bekas bahan bakar minyak.

Selama beberapa tahun pada akhir 1940-an dan awal 1950-an, nombor siri yang dipaparkan dalam Blok Data Teknikal sering membawa surat akhiran, yang sebenarnya bukan sebahagian daripada nombor siri rasmi. Lima huruf digunakan – A untuk Tentera Udara AS, G untuk Tentera AS, N untuk Pengawal Kebangsaan Air, R untuk Tentera Udara, dan T untuk Kursus Latihan Pegawai Rizab (ROTC). Sedang huruf M digunakan untuk pesawat USAF yang berkaitan dengan kedutaan Amerika di negara-negara asing, tetapi penggunaan ini telah dihentikan pada bulan Ogos 1955.

Kekurangan nombor siri yang mudah dilihat pada pesawat Angkatan Darat mula menjadi masalah yang serius, dan pada 28 Oktober 1941, tidak lama selepas USAAF telah dibentuk, suatu perintah telah diberikan bahawa bilangan tidak kurang dari 4 digit akan dicat sirip ekor semua pesawat Angkatan Tentera (jika boleh) dalam saiz yang cukup besar untuk dilihat dari sekurang-kurangnya 150 meter jauhnya. Ini secara rasmi dipanggil nombor panggilan radio, tetapi hampir dikenali sebagai nombor ekor . Oleh kerana pesawat tentera pada masa itu tidak dijangka bertahan lebih dari sepuluh tahun, angka pertama bagi nombor fiskal diabaikan dalam nombor ekor seperti awalan AC dan tanda hubung. Sebagai contoh, nombor siri Curtiss P-40B 41-5205 mempunyai nombor ekor 15205 dicat pada sirip ekornya, nombor siri Curtiss P-40K 42-11125 mempunyai nombor ekor 211125 dicat pada sirip, dan P-51B 42-106559 mempunyai 2106559 dicat pada ekor. Oleh kerana Angkatan Tentera (kemudian Angkatan Udara) menggunakan empat angka terakhir nombor ekor sebagai tanda panggilan radio, untuk nombor siri pendek (yang kurang daripada 100), nombor ekor telah diperluaskan kepada empat digit dengan menambah nol di hadapan nombor urutan. Sebagai contoh, 41-38 akan mempunyai nombor ekor yang ditulis sebagai 1038.

Akibatnya, dalam kebanyakan situasi untuk pesawat era Perang Dunia II di mana nombor ekor dapat dilihat, anda boleh menyimpulkan nombor siri dengan hanya meletakkan tanda huruf selepas digit pertama, awalan 4, dan anda secara automatik mempunyai nombor bersiri. Malangnya, terdapat banyak penyelewengan dari peraturan ini – ada contoh di mana hanya 4 atau 5 digit terakhir yang dicat pada ekor, yang membuat identifikasi pesawat sangat sukar.

Pada tahun 1950-an, banyak kapal terbang yang tersisa daripada era Perang Dunia II masih dalam perkhidmatan, melebihi tempoh perkhidmatan yang dijangka kurang daripada 10 tahun. Untuk mengelakkan kekeliruan yang berpotensi dengan pesawat masa depan yang diberi nombor ekor yang sama, pesawat yang lebih tua ini mempunyai bilangan sifar dan sengkang ditambahkan di hadapan nombor ekor untuk menunjukkan bahawa mereka berusia lebih dari 10 tahun. Diharapkan bahawa ini akan mengelakkan kekeliruan yang disebabkan oleh pertindihan nombor ekor antara dua pesawat yang dibina lebih dari sepuluh tahun. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu dilakukan, dan tidak semestinya mungkin unik untuk mengenal pasti pesawat dengan pengetahuan tentang bilangan ekornya. Amalan ini akhirnya dihentikan apabila orang mula merujuk kepada nombor 0 sebagai huruf O, berdiri untuk Usang. Keperluan untuk awalan 0 secara rasmi jatuh pada 24 April 1972.

Selama beberapa tahun pada akhir 1940-an dan awal 1950-an, nombor siri yang dipaparkan dalam Blok Data Teknikal sering membawa surat akhiran, yang sebenarnya bukan sebahagian daripada nombor siri rasmi. Lima huruf digunakan – A untuk Tentera Udara AS, G untuk Tentera AS, N untuk Pengawal Kebangsaan Air, R untuk Rizab Tentera Udara, dan T untuk Kursus Latihan Pegawai Rizab (ROTC)

Pada tahun 1958, peraturan telah diisytiharkan yang menyatakan bahawa bilangan ekor perlu diperluas kepada minimum 5 digit panjang. Kadang-kadang nombor ekor dipotong panjang ke lima digit dengan sengaja mengabaikan kedua-dua digit tahun fiskal – sebagai contoh 64-14841 akan dibentangkan pada ekor sebagai 14841. Kadang-kadang, satu atau lebih digit pertama nombor urutan juga akan ditinggalkan. Amalan ini membawa kepada banyak kekeliruan.

Penyamaran mula muncul semula pada pesawat USAF semasa Perang Vietnam, dan ini menyebabkan perubahan dalam persembahan nombor ekor. Huruf “AF” ditambahkan terus di atas dua digit terakhir tahun fiskal, diikuti dengan tiga digit terakhir nombor urutan. Nombor urutan tiga digit mempunyai ketinggian surat AF dan tahun fiskal yang digabungkan dan kadangkala disebut sebagai “besar” komponen nombor ekor. Sebagai contoh, nombor siri F-4E 67-0288 mempunyai nombor ekor 67 (kecil) 288 (besar). Ini tentunya boleh menyebabkan kekeliruan, kerana pesawat 67-1288, 67-2288, dan lain-lain akan mempunyai nombor ekor yang sama dengan 67-0288 di bawah skim ini. Ini tidak biasa menyebabkan banyak kesukaran melainkan jika ada beberapa nombor siri yang lebih besar juga berlaku untuk F-4Es (yang mereka tidak). Malangnya, sistem tidak selalu konsisten – contohnya nombor siri F-4D 66-0234 mempunyai nombor ekor yang kelihatan seperti ini: 60 (kecil) 234 (besar). Nampak seolah-olah nombor ini diperoleh dengan menghilangkan angka pertama fiskal, dan menggabungkan baki “6” dengan “0234”. Akibatnya, seseorang sering melakukan banyak meneka untuk menangkap nombor siri pesawat dari pengetahuan tentang bilangan ekornya, dan pengetahuan mengenai jenis pesawat dan kadang kala versi itu diperlukan. Saya akan menghargai pendengaran dari sesiapa yang telah mencatatkan pembentangan nombor ekor yang berbeza mengenai pesawat USAF yang baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, Perintah Penerbangan Mobiliti dan pesawat USAF Eropah masih memaparkan format sebelumnya untuk nombor ekor, dengan semua digit menjadi saiz yang sama dan digit pertama menjadi digit terakhir Tahun Fiskal dan baki 4 digit yang menjadi 4 angka terakhir dari nombor urutan. Tidak ada AF yang dipaparkan, hanya nama arahan itu beberapa kaki di atasnya. Peraturan AMC menyatakan bahawa nombor ekor mestilah lima digit terakhir nombor siri. Jika nombor bersiri tidak mempunyai lima aksara penting pada akhir, digit terakhir tahun fiskal menjadi watak pertama, dan sifar digunakan untuk mengisi ruang untuk membuat lima digit. Ini akan menjadikan 58-0001 muncul sebagai 80001. Orde Teknikal merujuk kepada nombor panggilan radio pada sirip, nombor bersiri penuh hanya muncul dalam blok Data Legend Pesawat. Dalam kes-kes yang jarang berlaku di mana Angkatan Udara membeli lebih daripada 10,000 pesawat dalam satu tahun fiskal (tahun 1964 adalah satu tahun), pesawat dengan nombor siri yang lebih besar daripada 10,000 akan mempunyai kedua digit tahun fiskal yang ditinggalkan – contohnya nombor ekor dari 64-14840 adalah 14840, bukan 44840. Pengecualian ialah nombor siri nombor bersiri EC-130H 73-1583, yang mempunyai nombor ekornya dipaparkan sebagai 731583, iaitu nombor siri penuh tanpa tanda hubung. Sekali lagi, saya ingin mendengar dari sesiapa sahaja yang melihat pelbagai jenis paparan nombor siri pada pesawat Perintah Penerbangan Mobiliti.

Nombor Buzz

Pada tahun-tahun itu selepas Perang Dunia 2, banyak pesawat USAAF / USAF menggunakan tanda-tanda yang memungkinkan untuk mengenal pasti pesawat terbang rendah dari lapangan. Ini bertujuan untuk menghalang amalan juruterbang pesawat berprestasi tinggi yang membuat pas rendah (dikenali sebagai “berdengung”) di atas titik tanah. Akibatnya, angka-angka ini dikenali sebagai nombor buzz .

Sistem ini menggunakan dua huruf dan tiga nombor, dicat sebesar yang hampir boleh dilaksanakan di setiap sisi dari fiuslaj dan di bawah sayap kiri. Kod kedua huruf mengenalpasti jenis dan model pesawat, dan tiga digit terdiri daripada tiga nombor terakhir nombor siri. Sebagai contoh, semua pejuang telah dikenalpasti oleh huruf P (kemudian berubah menjadi F), dan huruf kedua mengenalpasti jenis pejuang. Sebagai contoh, kod nombor buzz untuk F-86 Saber adalah FU, untuk F-100 Super Saber itu FW. Nombor buzz untuk F-100A 53-1551 adalah FW-551, nombor buzz untuk F-86D 53-1020 adalah FU-020.

Sekali-sekala, dua pesawat jenis dan model yang sama akan mempunyai tiga digit terakhir yang sama dalam nombor bersiri mereka. Apabila ini berlaku, kedua-dua pesawat itu dibezakan dengan menambah huruf akhiran A hingga nombor buzz pesawat yang lebih awal, didahului oleh dash.

Beberapa pesawat bernama semasa Perang Dunia II membawa nombor kod yang diperbesarkan di sisi mereka, tetapi saya tidak tahu sama ada tujuan tanda-tanda yang besar itu bertindak sebagai “nombor buzz”.

Sistem ini digunakan secara meluas sepanjang tahun 1950-an, tetapi secara beransur-ansur dihentikan pada tahun 1960-an. Perintah Teknikal edisi Januari 1965 menurunkan semua sebutan apa-apa keperluan buzz, dan nombor-nombor ini mula dicat dan sebahagian besarnya hilang pada pertengahan tahun 1965.

Nombor Siri Tentera

Selepas Angkatan Tentera Udara Amerika Syarikat dipecah dari Angkatan Darat AS dan menjadi perkhidmatan berasingan, Tentera Udara Amerika Syarikat pada 18 September 1947, kedua-dua Angkatan Tentera dan Tentera Udara terus menggunakan set nombor bersiri yang sama untuk mereka kapal terbang. Sesi pesawat tentera telah dicampur dengan lancar dengan siri-siri Angkatan Udara, tanpa jurang atau tumpang tindih.
Tetapi pada tahun 1966, Angkatan Darat mula menggunakan nombor urutan lima digit yang lebih besar daripada nombor urutan yang digunakan oleh USAF, supaya pemerhati tidak akan mengelirukan pesawat antara kedua-dua perkhidmatan tersebut. Di samping itu, nombor urutan Angkatan Darat yang diperuntukkan dalam urutan Tentera Udara seringkali empuk dengan nol tambahan untuk menjadikan mereka mempunyai 5 angka. Malangnya, terdapat beberapa kekeliruan, kerana sistem ini tidak selalu diikuti secara konsisten, dan terdapat banyak peninggalan dari norma ini. Walaupun Tentera mula menggunakan nombor siri 5 angka bermula pada tahun 1964, terdapat satu beg campuran empat dan lima angka dalam penggunaan sebenarnya. Untuk persembahan nombor ekor (atau nombor pylon untuk helikopter), tahun-tahun awalnya agak konsisten, dengan menggunakan digit terakhir tahun fiskal dan hanya empat angka nombor siri yang ditunjukkan. Apabila nombor siri lima angka mula digunakan, terdapat persembahan nombor ekor campuran hanya lima digit tanpa tahun (dan kadang-kadang sifar utama!), Serta persembahan di mana angka terakhir tahun itu ditunjukkan, bersama-sama dengan semua lima nombor urutan. Kadang-kadang kedua digit nombor tahun dicat dan kemudian hanya nombor urutan lima angka yang dibentangkan. Kadang-kadang, helikopter Tentera menggunakan tiga angka terakhir nombor turutan sebagai tanda panggilan dan anda akan sering melihat tiga digit yang dicat pada hidung, tingkap sebelah atau disorot pada pylon itu sendiri. Terdapat beberapa pesawat yang lebih tua dengan dua digit tahun dan nombor siri lima angka keseluruhan ditunjukkan, hanya untuk mengatasi semua pilihan. (Ref, Nick Van Valkenburgh, 26 Jul 2013)

Pada tahun 1971, Tentera Darat mula menggunakan nombor urutan bermula pada 20000, dan nombor tidak dimulakan semula dengan setiap tahun fiskal yang berjaya.

Dalam surat bertulis yang ditulis, sifir utama sering dijatuhkan. Ia sama sekali tidak jelas apabila sistem nombor padding padding dengan nol sebenarnya bermula. Ia juga seolah-olah bahawa Tentera terus menggunakan kedua-dua sistem untuk nombor siri pesawatnya, satu nombor turutan yang lebih besar daripada mana-mana nombor urutan yang digunakan oleh USAF, ditambah dengan urutan urutan yang lebih rendah dengan sifar. (Ref, Nick Van Valkenburgh, 26 Jul 2013)

The Boneyards

Akhir yang muktamad untuk banyak pesawat ASF dan helikopter AS dan helikopter sebaik sahaja mereka meninggalkan perkhidmatan aktif adalah boneyards di Davis-Monthan AFB berhampiran Tucson, Arizona. Pada akhir Perang Dunia 2, pangkalan itu telah dipilih sebagai tapak simpanan untuk pesawat tentera yang dibatalkan. Iklim kering Tucson dan tanah alkali menjadikannya sesuai untuk penyimpanan dan pemeliharaan pesawat. Pesawat kelebihan DoD dan Coast Guard disimpan di sana selepas ia dikeluarkan dari perkhidmatan. Kadang-kadang pesawat itu sebenarnya dikembalikan kepada perkhidmatan aktif, sama ada sebagai drone jarak jauh yang dikawal atau dijual kepada kerajaan-kerajaan asing yang mesra, tetapi selalunya mereka dijadikan alat ganti untuk menyimpan pesawat lain yang terbang atau dibuang.

Pada mulanya dikenali sebagai Pusat Penyimpanan dan Penyingkiran Pesawat Ketenteraan (MASDC), nama kemudahan diubah pada Oktober 1985 ke Pusat Penyenggaraan dan Penyelenggaraan Aeroangkasa (AMARC). AMARC secara rasminya telah direkabentuk 2 Mei 2007 sebagai Kumpulan Penyelenggaraan dan Penyelenggaraan Aeroangkasa 309 (AMARG), tetapi masih menggunakan tajuk AMARC untuk pengiktirafan dan sebab-sebab warisan di seluruh dunia. Sekiranya saya mengetahui tentang tarikh pesawat dipindahkan ke MASDC / AMARC, saya nyatakan di sini.

Apabila pesawat memasuki AMARG, ia diberi nombor kod (dikenali sebagai Nombor Kawalan Pengeluaran atau PCN) yang terdiri daripada empat huruf, diikuti dengan tiga angka. Dua huruf pertama menyatakan perkhidmatan (AA untuk Tentera Udara, AN untuk Tentera Laut, AC untuk Pengawal Pantai, AX untuk pesawat agensi kerajaan, IS untuk pesawat bersekutu asing). Pasangan kedua huruf menentukan jenis pesawat (contohnya FP untuk F-4 Phantom), dan nombor tiga digit menentukan susunan pesawat jenis yang dimasukkan ke dalam AMARG. Sebagai contoh, F-4 pertama yang diakui ke AMARC akan berjumlah AAFP001, dengan dua nol yang ditambah untuk mengetepikan nombor digit ke 3. Jadi PCN berguna dalam memberitahu sepintas lalu yang memiliki pesawat itu, apa jenis pesawat itu adalah, dan pesanan di mana ia tiba di AMARG

Sebelum Oktober 1994 nombor dalam kod PCN mempunyai tiga digit, tetapi AMARC menyedari bahawa mereka akan mempunyai lebih daripada 1000 F-4 pada inventori, dan keputusan dibuat bahawa perlu untuk memperluaskan format nombor ke empat digit untuk menampung ketibaan Phantom baru. Oleh itu, RF-4C 64-1021 diberi nombor AAFP969 pada 19 Oktober 1994 dan ketibaan seterusnya 64-1068 diberi nombor AAFP0970 pada hari yang sama. Kesemua ketibaan F-4 akan diletakkan dalam gaya empat angka. Saya bayangkan sekali AMARC telah mengubah bidang pangkalan data mereka untuk menggunakan 6 aksara, mereka kemudian memutuskan untuk menggunakan gaya itu untuk SEMUA ketibaan baru dari Oct ’94, dan sifar telah menjadi awalan apabila nombor pesanan kurang daripada 1000. Rujukan: eLaReF, Jun 17, 2012.

Untuk menambah kekeliruan, pesawat boleh menerima beberapa PCN jika ia kembali ke kemudahan beberapa kali – sebagai contoh – pesawat mungkin masuk ke AMARG untuk melanjutkan hayat perkhidmatan (ia akan diberikan PCN untuk tempoh yang lama refit). Kemudian ia akan dikembalikan kepada armada operasi. Semasa perkhidmatannya, jika pengendali menentukan bahawa semua pesawat jenis ini memerlukan sesuatu yang lain untuk diperiksa, pesawat akan kembali ke 309 AMARG untuk pemeriksaan itu sebagai sebahagian daripada kerja-kerja pembaikan kecil. Setibanya ia akan menerima PCN baru (2). Setelah selesai pembaikan kecil, pesawat itu akan kembali ke operator. Akhirnya apabila pengendali menentukan bahawa pesawat tidak lagi diperlukan dan mereka bersara untuk penyimpanan, PCN ketiga akan diberikan. Sekiranya pesawat itu kembali ke perkhidmatan lagi dan kemudian dibawa balik ke AMARG untuk penyimpanan, ia akan mendapat PCH * keempat *. (Ruj: Robert D. Raine, 27 Jun 2013)

Sebuah pesawat juga boleh diberikan PCN yang berbeza jika ia secara pentadbiran dialihkan ke perkhidmatan yang berbeza semasa ia duduk di boneyards. Sebagai contoh – AMARG kini menyimpan C-131 yang pada asalnya tiba sebagai aset Tentera Laut (dan telah ditugaskan sebagai Tentera Laut PCN). Tentera Laut memindahkan pesawat ke Tentera Udara (jadi Tentera Laut PCN dikeluarkan dan digantikan oleh Tentera Udara PCN). USAF kemudiannya memindahkannya ke agensi kerajaan yang lain, jadi USAF PCN telah dialihkan dan digantikan oleh agensi US Gov’t PCN yang bermula dengan awalan “AX.” Pesawat yang sama, tiga PCN berbeza. (Ruj: Robert D. Raine, 27 Jun 2013)

Baru-baru ini, AMARG memperkenalkan sistem komputer baru dan memutuskan untuk berhenti mengganggu untuk memberikan PCN apabila pesawat tiba di kemudahan itu. Segalanya kini dikesan oleh nombor siri, kerana tidak ada dua pesawat yang mempunyai nombor siri yang sama persis. PCN tidak dikeluarkan dari pesawat lama, tetapi PCN baru tidak lagi ditugaskan ke pesawat ketika mereka tiba. (Ruj: Robert D. Raine, 27 Jun 2013).

Senarai nombor siri pesawat yang dipindahkan ke MASDC / AMARC boleh didapati di laman web di www.amarcexperience.com.

Nombor Serial Pengilang

Apabila sebuah pesawat dibina, syarikat yang membina ia memberikannya sebagai nombor siri pengeluar. Nombor ini biasanya dipaparkan pada plat yang dipasang di dalam pesawat. Apabila pesawat itu dijual kepada Tentera Udara, ia dikeluarkan nombor siri tentera oleh Jabatan Pertahanan. Kedua-dua nombor tersebut tidak mempunyai hubungan dengan satu sama lain, tetapi mereka sering keliru dengan satu sama lain. Apabila saya tahu nombor siri pengeluar pesawat tentera tertentu, saya menyenaraikannya. Jika pesawat tentera akhirnya berakhir di tangan orang awam, ia dikeluarkan nombor pendaftaran awam oleh pihak berkuasa penerbangan awam pemilik. Di Amerika Syarikat, angka-angka ini dikeluarkan oleh FAA, dan dikenali sebagai N-nombor di Amerika Syarikat, kerana semuanya bermula dengan huruf N. Biasanya, FAA menggunakan nombor siri pengeluar pesawat untuk mengesan pesawat ini. Sebagai contoh, banyak pesawat C-47 Skytrain berakhir di tangan orang awam selepas perkhidmatan tentera mereka berakhir, dan mereka dijejaki dengan menggunakan nombor siri pengilang mereka.

Laporan Air Crew yang Hilang

Semasa Perang Dunia II, Laporan Air Crew Hilang (MACRs) telah ditulis untuk merekodkan fakta-fakta tentang keadaan terakhir yang diketahui mengenai kru udara hilang. Yang pertama dibenarkan pada bulan Mei 1943, MACRs telah disediakan oleh unit itu sejurus selepas kehilangan kapal terbang itu, dan kemudiannya dihantar ke AAF Heaquarters di mana mereka telah difailkan. MACRs telah bernombor mengikut susunan penerbitan mereka. Sesetengah MACR disediakan selepas perang berakhir, seperti keperluan dan keadaan yang ditentukan. Di samping itu, beberapa MACR disediakan pada akhir perang untuk menampung kerugian yang berlaku sebelum pengenalan sistem MACR. Ini sebabnya kerugian 1942/43 mempunyai nombor MACR yang lebih besar daripada yang berlaku selepas Mei 1943. Senarai nombor MACR (bersama jenis pesawat, unit, dan tarikh) boleh didapati di ArmyAirForces.com Perang Dunia II. Salinan penuh MACRs boleh dipesan dari Arkib Negara di Arkib Negara Arkib Rekod.

Berikut adalah senarai nombor siri bagi pesawat Tentera AS dan USAF. Ia tidak lengkap, dengan banyak jurang – terutamanya pada tahun-tahun kemudian. Sekiranya saya mengetahui pelupusan terakhir pesawat tertentu, atau jika pesawat mempunyai beberapa kepentingan sejarah yang istimewa, maklumat ini juga disenaraikan di sini.

Nikmati diri anda melayari senarai ini – terdapat banyak senggaraan bersejarah yang disediakan di sini. Senarai ini tidak lengkap atau bebas daripada kesilapan dan saya akan menghargai pendengaran daripada sesiapa yang mempunyai penambahan atau pembetulan.

Terdapat banyak orang yang ingin tahu mengenai sejarah operasi atau pelupusan muktamad sesuatu pesawat tertentu yang dirujuk dalam pangkalan data ini, tetapi mengenai yang saya mempunyai sedikit atau tiada maklumat. Jika anda mempunyai soalan khusus tentang sejarah pesawat USAAF / USAF tertentu, anda mungkin mencuba Agensi Penyelidikan Sejarah Angkatan Udara yang terletak di Maxwell AFB, Alabama. Mereka mempunyai kad pada hampir setiap pesawat yang dimiliki atau dikendalikan oleh USAAC / USAAF / USAF, dan mereka mungkin dapat menjawab soalan anda dengan cepat. Satu lagi sumber maklumat adalah fail Kad Rekod Peribadi Pesawat yang terletak di Bahagian Arkib Muzium Udara dan Angkasa Negara. Mereka juga boleh membantu anda. Walau bagaimanapun, anda sentiasa dialu-alukan untuk menghantar e-mel kepada saya dalam apa jua keadaan dan saya akan melihat jika saya boleh menggali sesuatu.

Enjin carian

Jika anda ingin mencari laman web ini untuk nombor siri atau jenis pesawat tertentu, pergi ke mesin carian Jeremy Kuris:

Search Engine For This Site

Hantar e-mel dengan komen dan / atau cadangan kepada jFbaugher@gmail.com

Siri Siri Serial Kumulatif: 1908-1921

Senarai Nombor Siri oleh Tahun Fiskal: 1922-sekarang

Pesawat Axis yang Ditangkap

Disebabkan permintaan yang popular, saya kini menyiarkan ringkasan kemas kini paling terkini untuk pangkalan data nombor siri USAF. Saya menyiarkan kemas kini mengenai setiap dua minggu, dan ringkasan set kemas kini yang paling terkini dapat dilihat dengan mengklik pautan di bawah.

Ringkasan 17 Jun, 2018 kemas kini.

Klik di sini untuk pergi ke senarai nombor bersiri pesawat US Navy dan US Marine Corps.

Senarai Singkatan dan Akronim

 • AAA: Artileri Anti-Pesawat
 • AB: Pangkalan Udara
 • AF: Tentera Udara
 • AFB: Pangkalan Tentera Udara
 • AdlA: Armée de l’Air (Tentera Udara Perancis)
 • AFM: Angkatan Udara Bulanan
 • AMI: Aeronautica Militare Italiana
 • ANG: Pengawal Kebangsaan Air
 • AP: Lapangan Terbang
 • AMARC: Pusat Penyenggaraan dan Penjanaan Aeroangkasa, Davis Monthan AFB, Arizona
 • ANLC: Suruhanjaya Pembubaran Tentera Laut-Tentera Laut
 • BEA: British European Airways
 • BOAC: British Overseas Airways Corporation
 • BG: Kumpulan Pengeboman
 • BS: Skuadron Pengeboman
 • C / N: Nombor Pembinaan
 • CA: Pesawat Pertempuran
 • CAA: Pihak Berkuasa Aeronautik Awam, dibentuk pada tahun 1938. Kemudian menjadi Pentadbiran Aeronautik Sivil pada tahun 1940. Pada tahun 1958, CAA telah disusun semula ke Agensi Penerbangan Persekutuan
 • CAF: Tentera Udara Gabungan (sekarang Tentera Udara Peringatan)
 • CAP: Patrol Udara Awam
 • CL-26: kategori pesawat USAAF yang dianggap sebagai pesawat bukan terbang yang digunakan untuk latihan kakitangan pemeliharaan tanah.
 • DOW: Mati Luka.
 • DPC: Pertahanan Plant Corporation (anak syarikat RFC)
 • DRMO: Reutilization Pertahanan dan Pemasaran – Entiti yang menjual pesawat lebihan, biasanya dimusnahkan sebagai sekerap.
 • DVM: Depot Vliegtuig Materieel (Holland)
 • EdA: Ejercito de Aire (Tentera Udara Sepanyol)
 • FAA: Agensi Penerbangan Persekutuan (dibentuk pada tahun 1950). Kemudian dinamakan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan pada tahun 1966)
 • FG: Fighter Group
 • FS: Skuadron pejuang
 • FLC: Suruhanjaya Pembubaran Asing. Agensi yang ditubuhkan oleh Jabatan Perang, diikat dan dikendalikan melalui negeri. Dijual pesawat ke negara-negara neutral
 • FMS: Penjualan Ketenteraan Luar Negeri – Dibuat pada tahun 1968 untuk mempermudah penjualan peralatan ketenteraan AS untuk memimpin kerajaan. Pembeli tidak berurusan secara langsung dengan kontraktor pertahanan, sebaliknya Agensi Kerjasama Pertahanan Keselamatan berfungsi sebagai perantara. Beberapa program FMS USAF mempunyai nama kod dua kata, bermula dengan kata PEACE, dengan perkataan kedua mewakili beberapa aspek pelanggan.
 • FY: Tahun Fiskal
 • JASDF: Angkatan Pertahanan Diri Udara Jepun
 • JMSDF: Angkatan Pertahanan Diri Maritim Jepun
 • JSTARS: Sistem Radar Serangan Pengawasan Bersama Bersama
 • KIA: Tewas Dalam Tindakan
 • KLu: Koninklijke Luchtmacht (Tentera Udara Diraja Belanda
 • LLN: Leger Luchtmacht Nederland (Angkatan Tentera Belanda Belanda)
 • MACR: Laporan Krew Air Hilang
 • MAP: Program Bantuan Ketenteraan
 • MASDC: Pusat Penyimpanan dan Pembuangan Pesawat Tentera
 • MDAP: Program Bantuan Pertahanan Bersama – Program kerajaan Persekutuan yang diwujudkan pada tahun 1949 untuk menyediakan bantuan ketenteraan dan kewangan kepada negara bersekutu.
 • MIA: Hilang dalam Tindakan
 • MLD: Marin Luchtvaart Dienst (Tentera Laut Diraja Belanda)
 • MSN: Nombor Siri Pengeluar
 • NACA: Jawatankuasa Penasihat Kebangsaan untuk Aeronautik
 • NASA: Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara
 • NASM: Muzium Udara dan Angkasa Negara
 • NEIAF: Tentera Udara Hindia Belanda
 • NTU: Tidak Diambil
 • PLAAF: Tentera Udara Tentera Pembebasan Rakyat
 • POW: Banduan Perang
 • RAAF: Tentera Udara Diraja Australia
 • RAF: Tentera Udara Diraja
 • RCAF: Tentera Udara Diraja Kanada
 • RFC: Perbadanan Kewangan Pembinaan – sebuah agensi kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 1932 untuk memberi bantuan kepada kerajaan negeri dan tempatan dan membuat pinjaman kepada bank, kereta api, persatuan gadai janji, dan perniagaan lain. Semasa perang, RFC membuat pinjaman kepada perusahaan yang penting untuk usaha perang. Ia juga menyelia penjualan dan penjualan pesawat berlebihan dan lebihan pada akhir perang.
 • RFC: Royal Flying Corps
 • RMC: Kembali ke Kawalan Ketenteraan
 • RNZAF: Tentera Udara Diraja New Zealand
 • ROCAF: Tentera Udara Republik China
 • SBD: Kerosakan Pertempuran yang dikaji
 • SE: SouthEast
 • SOC: Mengetepikan Off Charge – Formality yang mana satu unit memberikan kawalan kapal terbang apabila mereka tidak lagi menggunakannya, sehingga mereka tidak lagi bertanggungjawab secara formal untuknya. Ini mungkin kerana kapal terbang dimusnahkan, kerosakan yang tidak dapat diperbaiki, menjadi penjaga pintu, api api, atau sasaran jarak, atau kerana ia telah diserahkan kepada penyimpanan.
 • SOS: Skuadron Operasi Khas
 • SVN: South VietNam
 • TACAMO: Ambil Caj dan Pindah Keluar
 • TASS Skuadron Sokongan Air Taktikal
 • TFS: Skuadron Pejuang Tactical
 • TFW: Sayap Pejuang Taktikal
 • THK: Türk Hava Kuvvetleri (Tentera Udara Turki)
 • TOS: Diambil Dari Perkhidmatan
 • USAAC: Angkatan Udara Tentera Udara Amerika Syarikat
 • USAAF: Tentera Udara Amerika Syarikat
 • USAF: Tentera Udara Amerika Syarikat
 • VIP: Orang yang Sangat Penting
 • WAA: Pentadbiran Aset Perang
 • W / O: Ditulis Off
 • WFU: Dikeluarkan dari Penggunaan
 • WPAFB: Pangkalan Tentera Udara Wright Patterson

Rujukan

Klik di sini untuk melihat senarai rujukan untuk nombor siri yang disenaraikan di laman web ini.

Related Post

Free WordPress Themes, Free Android Games