Empayar Mughal

Translation

Vinay Lal

Tuan besar Tamerlane, Babar, yang di sebelah ibunya berasal dari Genghiz Khan yang terkenal, datang ke India pada tahun 1526 atas permintaan seorang gabenor India yang meminta bantuan Babar dalam memerangi Ibrahim Lodi, ketua terakhir Kesultanan Delhi. Babar menewaskan Lodi di Panipat, tidak jauh dari Delhi, dan kemudian datang untuk menubuhkan Empayar Mughal di India. Babar memerintah sehingga 1530, dan digantikan oleh anaknya Humayun, yang memberikan ciri-ciri khasnya yang pertama. Tetapi ia adalah anak lelaki Humayun, Akbar the Great, yang secara konvensional digambarkan sebagai kemuliaan kerajaan. Akbar memerintah dari 1556 hingga 1605, dan memperluaskan empayarnya ke barat sebagai Afghanistan, dan sejauh selatan sebagai sungai Godavari. Akbar, walaupun seorang muslim, diingati sebagai penguasa yang toleran, dan ia bahkan memulakan iman baru, Din-i-Ilahi, yang merupakan percubaan untuk menggabungkan Islam dengan agama Hindu, Kristian, Jainisme, dan agama lain. Dia memenangi umat Hindu dengan menamakan mereka sebagai jawatan ketenteraan dan sivil penting, dengan memberikan penghormatan kepada mereka, dan dengan berkahwin dengan seorang puteri Hindu.

mugjehang
Bersukacita pada kelahiran Pangeran Salim (Jahangir). Mughal, c. 1590.

(Klik untuk paparan imej yang besar.)

Kbar digantikan oleh anaknya Salim, yang mengambil gelaran Jahangir . Dalam pemerintahannya (1605-1627), Jahangir menggabungkan keuntungan yang dilakukan oleh bapanya. Budaya Mughal yang meragukan berkembang di bawah pemerintahannya; seperti ayahnya yang besar, Babar, dia mempunyai minat di taman, dan lukisan Mughal mungkin mencapai kemuncaknya dalam masa Jahangir. Jahangir berkahwin dengan Nur Jahan, “Cahaya Dunia”, pada 1611. Tidak lama selepas kematiannya pada bulan Oktober 1627, anaknya, Shah Jahan, berjaya menjadi takhta. Beliau mewarisi empayar yang luas dan kaya; dan pada pertengahan abad ini mungkin kekaisaran terbesar di dunia, mempamerkan tahap kawalan terpusat yang jarang dipadankan sebelumnya. Shah Jahan meninggalkan warisan seni bina yang sangat kaya, termasuk Taj Mahal dan bandar lama Delhi, Shahjahanabad. Kerana dia nampaknya mati pada 1658, perang penggantian terjadi di antara empat anaknya. Kedua-dua penuntut utama untuk takhta adalah Dara Shikoh, yang telah dipimpin oleh para bangsawan dan pegawai yang komited terhadap dasar-dasar eklektik penguasa terdahulu, dan Aurangzeb , yang disukai oleh orang-orang yang berkuasa lebih cenderung menjadikan Empayar Mughal menjadi Islam negeri tertakluk kepada undang-undang Syariah. Ia adalah Aurangzeb yang menang, dan walaupun Empayar Mughal melihat perkembangan lebih lanjut pada tahun-tahun awal pemerintahannya yang panjang (1658-1707), pada akhir abad ke-17 kekaisaran mulai hancur.

Kitazeb masih menjadi tokoh yang sangat kontroversi, dan tidak ada raja yang lebih tertakluk kepada bacaan komunal sejarah India. Beliau dikagumi oleh ahli sejarah Islam kerana menguatkuasakan undang-undang syariah dan untuk menolak dasar yang diketuai oleh Akbar; di kalangan orang Hindu, orang awam dan sejarawan, dia diingati sebagai fanatik dan fanatik orang Islam. Dalam kejadian itu, empayar Aurangzeb yang jauh melangkah masuk ke arahnya, dan rasa tidak puas hati kelihatan telah diciptakan di kalangan petani. Selepas kematian Aurangzeb pada tahun 1707, banyak pengikutnya meneguhkan diri sebagai penguasa berdaulat, dan seterusnya memulakan tempoh apa yang disebut “negara pengganti”. Empayar Mughal terselamat sehingga tahun 1857, tetapi raja-rajanya, setelah 1803, pesara di India Timur. Maharaja terakhir, seniman Bahadur Shah Zafar, telah dibicarakan kerana didakwa mengetuai pemberontak pemberontakan 1857 dan membangkitkan hasutan. Dia telah disabitkan dan diangkut ke Rangoon, untuk menghabiskan baki hidupnya di tanah asing.

map

Empayar Mughal, 1526 hingga 1707
Sumber: F. Robinson, Atlas Dunia Islam sejak 1500 (Oxford, 19822), hal.59.

Bacaan lanjut:

Habib, Irfan. Sistem Agrarian Mughal India. London, 1963.

Habib, Irfan. Atlas Empayar Mughal . Delhi, 1982.

Qureshi, IH Pentadbiran Empayar Mughal. Karachi, 1966.

Richard, John F. The Empire Mughal . Vol. Saya, Bahagian 5, Sejarah Cambridge Baru India . Cambridge:

Cambridge University Press, 1993.

Versi asal: http://southasia.ucla.edu/history-politics/mughals-and-medieval/

Copyright in the original article rests with Vinay Lal.

Related Post

Free WordPress Themes, Free Android Games