Nota Mengenai Ijazah PhD

Translation

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.phd.html

Minggu lepas di jam kopi kolokium jabatan, beberapa pelajar terlibat fakulti dalam perbincangan mengenai Ph.D. program. Ia menjadi jelas bahawa ramai pelajar tidak memahami asas-asasnya; mereka terkejut dengan beberapa soalan dan keliru dengan beberapa jawapan.

Nota-nota ini memberikan maklumat asas mengenai tujuan Ph.D. program dalam usaha untuk membantu pelajar membuat keputusan sama ada untuk melanjutkan pelajaran ke Ph.D. ijazah.


Asas-asas

Ijazah Doktor Falsafah, disingkat Ph.D., adalah ahli akademik tertinggi yang boleh mendapat pendapatan. Kerana memperolehi Ph.D. memerlukan kajian lanjutan dan usaha intelektual yang sengit, kurang daripada satu peratus penduduk mencapai ijazah. Masyarakat menunjukkan rasa hormat kepada seseorang yang memegang ijazah Ph.D. dengan mengatasinya dengan tajuk “ Doktor ”.

Untuk mendapatkan Ph.D, seseorang mesti mencapai dua perkara. Pertama, seseorang mesti menguasai subjek tertentu sepenuhnya. Kedua, seseorang mesti meluaskan badan pengetahuan mengenai subjek itu.

Menguasai Subjek

Untuk menguasai subjek, seorang pelajar mencari kesusasteraan yang diterbitkan untuk mencari dan membaca segala sesuatu yang telah ditulis tentang subjek. Dalam bidang sains saintifik, pelajar bermula dengan mengkaji karya rujukan umum seperti buku teks. Akhirnya, pelajar juga perlu mencari jurnal ilmiah, penerbitan yang digunakan saintis untuk bertukar maklumat dan merekodkan laporan penyiasatan saintifik mereka.

Setiap universiti menetapkan garis panduan am bahawa pelajar mesti mengikuti untuk mendapatkan Ph.D. ijazah, dan setiap kolej atau jabatan di dalam universiti menetapkan piawai tertentu yang mana ia mengukur penguasaan sesuatu subjek. Biasanya, dalam persediaan untuk Ph.D. bekerja di bidang tertentu, seorang pelajar mesti memperoleh ijazah Sarjana Muda dan Sarjana (atau setara) dalam bidang itu atau dalam bidang yang berkait rapat. Untuk menunjukkan penguasaan lengkap subjek, pelajar mungkin dikehendaki untuk menyelesaikan kursus peringkat siswazah tambahan, mengekalkan purata gred tinggi, atau mengambil bateri peperiksaan khas. Di banyak institusi, pelajar mesti melakukan kesemua tiga.

Kerana peperiksaan yang diberikan sebagai sebahagian daripada Ph.D. kurikulum menilai pengetahuan pakar, mereka dicipta dan dinilai oleh jawatankuasa pakar, masing-masing memegang ijazah Ph.D. ijazah.

Memperluas Pengetahuan

Intipati Ph.D., aspek yang membezakan Ph.D. Kajian dari karya akademik lain, boleh diringkaskan dalam satu perkataan: penyelidikan. Untuk memperluas pengetahuan, seseorang mesti meneroka, menyiasat, dan merenung. Masyarakat saintifik menggunakan istilah penyelidikan untuk menangkap idea tersebut.

Dalam bidang sains saintifik, penyelidikan sering membayangkan eksperimen, tetapi penyelidikan lebih daripada eksperimen semata – ini bermakna tafsiran dan pemahaman yang mendalam. Untuk Para saintis Komputer, penyelidikan bermaksud mencari untuk mendedahkan prinsip-prinsip yang mendasari penghitungan dan komunikasi digital. Seorang penyelidik mesti menemui teknik baru yang membantu dalam membina atau menggunakan mekanisme pengiraan. Para penyelidik mencari abstraksi baru, pendekatan baru, algoritma baru, prinsip baru, atau mekanisme baru.

Untuk melengkapkan Ph.D., setiap pelajar mesti mengemukakan hasil daripada penyelidikan mereka kepada fakulti dalam dokumen yang panjang dan formal yang dipanggil disertasi (lebih dikenali sebagai tesis). Pelajar kemudiannya hendaklah menyerahkan disertasi kepada fakulti dan mempertahankan kerja mereka dalam peperiksaan lisan.

Hubungan Kepada Produk

Dalam sesetengah kes, hasil penyelidikan saintifik boleh digunakan untuk membangunkan produk baru atau memperbaiki yang wujud. Walau bagaimanapun, saintis tidak menggunakan kejayaan komersil atau potensi keuntungan komersial sebagai ukuran kerja mereka; mereka menjalankan siasatan untuk pemahaman manusia dan badan manusia telah dikumpulkan. Selalunya, faedah komersil penyelidikan saintifik jauh lebih besar dalam jangka panjang daripada jangka pendek.

Aktiviti Penyelidikan

Penyelidikan Sains Komputer boleh merangkumi pelbagai aktiviti seperti merancang dan membina sistem komputer baru, membuktikan teorem matematik, menulis perisian komputer, mengukur prestasi sistem komputer, menggunakan alat analitik untuk menilai reka bentuk, atau mengkaji pemrogram kesalahan kerana mereka membina sistem perisian yang besar. Kerana penyelidik memilih aktiviti-aktiviti yang sesuai untuk menjawab setiap soalan yang timbul dalam penyiasatan penyelidikan, dan kerana soalan-soalan baru muncul sebagai hasil penyiasatan, aktiviti penyelidikan berbeza dari projek ke projek dan dari masa ke masa dalam satu projek. Seorang penyelidik mesti bersedia menggunakan pelbagai pendekatan dan alat.

Satu Soalan Yang Sedikit Diperlukan

Ramai daripada anda cuba membuat keputusan sama ada untuk melanjutkan pelajaran ke Ph.D. ijazah. Berikut adalah beberapa soalan yang mungkin anda tanyakan kepada diri sendiri.

1. Adakah anda mahukan kerjaya penyelidikan?

Sebelum mendaftar dalam Ph.D. program, anda perlu mempertimbangkan dengan teliti matlamat jangka panjang anda. Kerana memperolehi Ph.D. adalah latihan untuk penyelidikan, anda harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kedudukan penyelidikan adalah matlamat jangka panjang anda. Sekiranya, Ph.D. ijazah adalah jalan piawai untuk kerjaya yang anda pilih (beberapa orang telah berjaya mendapatkan kedudukan penyelidikan tanpa Ph.D., tetapi mereka adalah pengecualian, bukan peraturannya). Jika, bagaimanapun, anda mahu kerjaya bukan penyelidikan, Ph.D. sudah pasti bukan untuk anda.

2. Adakah anda mahukan kedudukan akademik?

A Ph.D. adalah “kad kesatuan” de facto untuk kedudukan akademik. Walaupun kemungkinan untuk memperoleh kedudukan akademik tanpa Ph.D., peluangnya rendah. Universiti-universiti utama (dan kebanyakan kolej) memerlukan setiap ahli fakulti mereka untuk memegang Ph.D. dan terlibat dalam aktiviti penyelidikan. Mengapa? Untuk memastikan bahawa fakulti mempunyai kepakaran yang mencukupi untuk mengajar kursus lanjutan dan memaksa fakulti untuk terus berada dalam bidang pilihan mereka. Protokol diplomatik Jabatan Negara Amerika Syarikat menduduki tajuk “ profesor ” lebih tinggi daripada tajuk “ doktor ”. Ia mengiktiraf keperluan akademik: kebanyakan profesor memegang ijazah Ph.D, tetapi tidak semua orang yang memegang ijazah Ph.D. ijazah adalah profesor.

3. Adakah anda mempunyai apa yang diperlukan?

Sukar untuk seseorang menilai keupayaan mereka sendiri. Garis panduan dan soalan berikut boleh membantu.

Perisikan:

Di peringkat kolej dan siswazah, adakah anda lebih dekat ke bahagian atas kelas atau bahagian bawah? Seberapa baik anda lakukan pada GRE atau ujian standard lain?

Masa:

Adakah anda bersedia untuk menangani projek yang lebih besar daripada apa yang telah anda lakukan sebelum ini? Anda mesti berkomitmen untuk bertahun-tahun kerja keras. Adakah anda bersedia untuk mengurangkan atau melepaskan aktiviti lain?

Kreativiti:

Penemuan penyelidikan sering timbul ketika seseorang melihat fakta lama dengan cara yang baru. Adakah anda bersinar ketika menyelesaikan masalah? Adakah anda suka “ penggoda otak ” dan teka-teki yang serupa? Adakah anda baik untuk menyelesaikannya? Di sekolah, adakah anda mendapati matematik lanjutan yang menyeronokkan atau sukar?

Rasa ingin tahu yang sengit:

Pernahkah anda terpaksa memahami dunia di sekeliling anda dan mengetahui bagaimana keadaannya berfungsi? Rasa ingin tahu semula jadi membuat penyelidikan lebih mudah. Adakah anda memenuhi keperluan minimum atau meneroka dengan lebih lanjut?

Kebolehsuaian:

Kebanyakan pelajar tidak bersedia untuk Ph.D. belajar. Mereka mendapati ia tidak disangka-sangka berbeza daripada kerja kursus. Tiba-tiba terdorong ke dalam dunia di mana tiada siapa yang tahu jawapannya, kadang-kadang pelajar tergelincir. Bolehkah anda menyesuaikan diri dengan cara berfikir baru? Bolehkah anda mentolerir mencari jawapan walaupun tiada siapa tahu soalan yang tepat?

Motivasi diri:

Pada masa seorang pelajar menamatkan pendidikan siswazah, mereka telah terbiasa menerima gred untuk setiap kursus setiap semester. Dalam Ph.D. program, kerja tidak dibahagikan dengan rapi ke dalam kursus yang berasingan, profesor tidak memisahkan tugas menjadi tugas kecil, dan pelajar tidak menerima gred untuk setiap langkah kecil. Adakah anda bermotivasi cukup untuk terus berusaha ke arah tujuan tanpa dorongan sehari-hari?

Daya saing:

Jika anda memilih untuk mendaftar masuk dalam Ph.D. program, anda akan bersaing dengan orang lain di bahagian atas. Lebih penting lagi, sebaik sahaja anda lulus, rakan sebaya anda akan menyertakan beberapa orang yang paling terang di dunia. Anda akan diukur dan dihakimi berbanding mereka. Adakah anda sanggup bersaing di Ph.D. tahap?

Kematangan:

Berbanding dengan kursus, yang dirancang dengan teliti oleh seorang guru, Ph.D. Kajian mempunyai struktur kurang. Anda akan mempunyai lebih banyak kebebasan untuk menetapkan matlamat anda sendiri, menentukan jadual harian anda, dan ikuti idea menarik. Adakah anda bersedia menerima tanggungjawab yang menyertai kebebasan tambahan? Kejayaan atau kegagalan anda dalam Ph.D. penyelidikan bergantung kepadanya.

Beberapa amaran:

Pelajar kadangkala mendaftar dalam Ph.D. program untuk alasan yang salah. Selepas beberapa ketika, pelajar sedemikian mendapati bahawa keperluan itu mengatasi mereka. Sebelum memulakan seseorang perlu sedar bahawa Ph.D. tidak:

Berprestij dalam dirinya sendiri

Hampir setiap orang yang telah memperolehi Ph.D. bangga dengan usaha dan hasilnya. Walau bagaimanapun, anda harus memahami bahawa sebaik sahaja anda lulus, anda akan bekerja di kalangan sekumpulan saintis yang masing-masing memegang Ph.D. ijazah. (Seorang ahli fakulti digunakan untuk menantang pelajar siswazah yang sombong dengan berkata, “Saya tidak melihat mengapa anda fikir ia adalah pencapaian yang hebat – semua kawan saya mempunyai Ph.D! ”).

Jaminan untuk menghormati semua pendapat anda

Ramai pelajar percaya bahawa apabila mereka memperolehi Ph.D. orang akan secara automatik menghormati semua pendapat mereka. Anda akan belajar, bagaimanapun, bahawa beberapa orang menganggap Ph.D. dalam satu subjek secara automatik menjadikan anda kuasa pada orang lain. Ini benar terutamanya dalam komuniti sains; penghormatan mesti diperolehi.

Matlamatnya sendiri

A Ph.D. ijazah menyiapkan anda untuk penyelidikan. Jika semua yang anda mahukan adalah diploma untuk digantung di dinding, ada cara yang lebih mudah untuk mendapatkannya. Selepas anda menamatkan pengajian, anda akan mempunyai peluang untuk membandingkan rekod pencapaian anda kepada ahli sains lain. Anda akan menyedari bahawa apa yang penting adalah kerja penyelidikan yang terkumpul selepas saintis menamatkan pendidikan formal mereka.

Jaminan kerja

Apabila ekonomi melambatkan, semua orang boleh menderita. Malah, sesetengah syarikat mengurangkan penyelidikan sebelum mengurangkan pengeluaran, menjadikan Ph.Ds sangat terdedah. Selanjutnya, apabila seseorang memperolehi Ph.D., banyak syarikat tidak akan menyewa orang itu untuk kedudukan bukan penyelidikan. Seperti kebanyakan profesion, pekerjaan terus bergantung kepada prestasi yang berterusan.

Cara praktikal untuk menarik perhatian keluarga atau rakan anda

Ibu anda boleh berbangga dan teruja apabila anda mendaftar masuk dalam Ph.D. program. Lagipun, dia membayangkan bahawa dia tidak lama lagi akan dapat membanggakan tentang anaknya, “doktor.” Namun, hasrat untuk menarik perhatian orang lain adalah motivasi yang mencukupi untuk usaha yang diperlukan.

Sesuatu yang anda boleh cuba untuk mengetahui betapa pintar anda

Maaf, tetapi ia tidak berfungsi seperti itu. Kecuali anda membuat komitmen total, anda akan gagal. Anda perlu bekerja berjam-jam, menghadapi banyak kekecewaan, meregangkan keupayaan mental anda, dan belajar mencari pesanan di kalangan fakta-fakta yang agak kacau. Kecuali anda telah menggunakan matlamat jangka panjang untuk menjadi penyelidik, tuntutan sehari-hari akan memakai anda. Piawaian akan kelihatan tinggi tidak perlu; kekakuan akan kelihatan tidak wajar. Jika anda hanya menganggapnya satu ujian, anda akhirnya akan pergi.

Satu-satunya topik penyelidikan yang anda akan lakukan

Ramai pelajar membuat kesilapan melihat Ph.D. topik sebagai kawasan penyelidikan untuk kehidupan. Mereka menganggap setiap penyelidik hanya bekerja di satu kawasan, selalu mengejar topik yang sama di dalam kawasan itu, dan sentiasa menggunakan alat dan pendekatan yang sama. Penyelidik yang berpengalaman tahu bahawa soalan-soalan baru timbul secara berterusan, dan soalan-soalan lama boleh menjadi kurang menarik kerana masa berlalu atau fakta-fakta baru ditemui. Orang terbaik mengubah topik dan bidang. Ia menjadikan mereka segar dan merangsang pemikiran. Rancang untuk bergerak; sediakan untuk perubahan.

Lebih mudah daripada memasuki tenaga kerja

Anda akan mendapati jalan menuju kejayaan Ph.D. menjadi lebih curam selepas anda mula. Fakulti mengenakan kekangan terhadap kajian anda, dan tidak membenarkan pelajar tidak produktif untuk kekal dalam program ini.

Lebih baik daripada alternatif

Bagi ramai pelajar, Ph.D. boleh menjadi kutukan. Mereka mesti memilih antara yang berada di antara orang yang memegang ijazah Sarjana atau menjadi penyelidik biasa. Fakulti kadang-kadang menasihatkan para pelajar bahawa mereka mesti memilih antara menjadi `kapten pasukan B ‘atau` `pengantara’ ‘pada pasukan A. Setiap orang mesti memutuskan apa yang mereka mahu, dan profesion mana yang akan merangsang mereka. Tetapi pelajar harus realistik tentang keupayaan mereka. Sekiranya anda tidak dapat menentukan di mana anda berdiri, tanya ahli fakulti.

Cara untuk membuat lebih banyak wang

Walaupun kita belum mendengar apa-apa statistik sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pelajar siswazah telah menganggarkan “ ganjaran ” dengan menggunakan gaji awal Ph.D. dan kedudukan MS, masa purata yang diperlukan untuk mendapatkan Ph.D., nilai opsyen saham, dan pulangan semasa pelaburan. Untuk tempoh sekurang-kurangnya lima tahun yang kita tahu, hasilnya jelas negatif. Cukuplah untuk mengatakan bahawa seseorang mesti memilih penyelidikan kerana orang suka; Ph.D. bukan jalan yang sesuai untuk kekayaan.

Berita baik:

Walaupun semua amaran kami, kami berbangga kerana kami memperolehi Ph.D. darjah dan bangga dengan pencapaian penyelidikan kami. Sekiranya anda mempunyai keupayaan dan minat, kerjaya penyelidikan boleh membawa ganjaran yang tidak dapat diterima dalam mana-mana profesion lain. Anda akan bertemu dan bekerja dengan beberapa orang yang paling terang di planet ini. Anda akan mencapai idea-idea di luar jangkauan anda, dan dengan itu melakukan lagi keupayaan intelektual anda. Anda akan menyelesaikan masalah yang belum diselesaikan sebelum ini. Anda akan meneroka konsep yang belum diterokai. Anda akan mendedahkan prinsip yang mengubah cara orang menggunakan komputer.

Kegembiraan penyelidikan:

Seorang rakan sekerja menyimpulkan cara para penyelidik merasakan profesion mereka. Apabila ditanya mengapa dia menghabiskan banyak jam di makmal, beliau berkata bahawa alternatif-alternatif itu adalah untuk pulang ke rumah, di mana dia akan melakukan perkara yang sama yang dilakukan oleh berjuta-juta orang lain, atau bekerja di makmalnya, di mana dia boleh menemui perkara-perkara yang tidak ada manusia lain yang pernah ditemui. Senyuman di mukanya menceritakan kisah itu: baginya, bekerja untuk penyelidikan adalah kegembiraan yang semata-mata.

Related Post

Free WordPress Themes, Free Android Games